Syskole: Rigilene eller spiralstivere?

Jeg tyvstarter på les lanciers-sæsonen i denne udgave af syskolen. For skal du sy din egen lancierskjole, så skal du snart igang :) – du kan jo evt. melde dig til det her FOF kursus i konstruktion af grundmønstre.

Hvis du skal sy et korset eller et corsage, skal du vælge hvordan du vil afstive konstruktionen. Der findes to løsninger: rigilenebånd og spiralstivere. Jeg har tilfældigvis begge dele på lager og vil her illustrere forskellen mellem rigeline (et plast produkt) og spiralstivere (et metal produkt). Hvis du aldrig har haft spiralstivere mellem hænderne, så kan det måske være svært at forstå, hvorfor du skal betale det dobbelte for stivere i forhold til rigilene. Men så se lige billederne herunder, der faktisk ret godt illustrer forskellen.

Spiralstivere

20110922-065609.jpg

 

Her knækker jeg spiralstiveren fremad. Hvis spiralstiveren indsættes foran på et corsage, vil det betyde at corsaget bukker i en fin rund bue. Du vil opleve megen “modstand” i stiverne, der vil gøre alt for at holde din figur. Spiralstiverne retter sig selv ud, når du slipper bukket eller tager beklædningen af.

20110922-065615.jpg

 

Her bøjes spiralstiverne til siden. De små spiraler gør, at stiverne følger kroppens dynamik. En sidelæns bøjning giver ikke samme modstand.

20110922-065623.jpg

 

Spiralstivere afslutttes med tilhørende dupsko (husk at købe dem i samme størrelse som dine spiralstivere!). Mine spiralstivere på ovenstående billede er 7mm og mine ender (dupsko) passer til.

20110922-065632.jpg

Spiralstivere syes ind i corsage/corset med tubebånd. Tubebånd er meget tæt vævet og kan holde til mere end f.eks. kantbånd.

 

Rigilene

20110922-065640.jpg

 

Rigilene bånd “holder” knækket og knækket er skarpere end spiralstiverne. Rigilene bånd afrundes ikke med dupsko, men kan brændes let ved åben ild. Vær forsigtig, nylon er yderst brændbart.

20110922-065646.jpg

Rigilenebånd syes i beklædningen med tilhørende “rør-bånd” (jeg melder desværre pas på det rigtige navn).

Sammenligning
Rigilene er mere vaske-venligt end spiralstivere. Så hvis du syer en beklædning, du ønsker at vaske (fremfor at sende på renseri) så bør du måske overveje rigilene. Spiralstivere koster det omtrent det dobbelte af rigilene og er (desværre) svære at skaffe på det danske marked – så det er selvfølgelig også en faktor, når du skal vælge stivere. En anden fordel ved rigilene er, at det er nemmere at sy i – fordi de er lavet af nylon kan man faktisk bare zig-zag’ge ned i dem (men så kan de ikke skiftes!)

Når du syer stivere i (uanset om det er rigilene bånd eller spiralstivere), så lad være med at sy dem helt ud til kanten. Stop en anelse før, så undgår du at de prikker hul i stoffet. Sørg også for at forsegle ender og bånd i enten rigilene-rør eller tubebånd.

Min lanciers kjole fra gymnasiet er syet med rigilene bånd. Det kan måske også ses på ginen, at rigilene båndene er bukket under i brug. Jeg har endnu ikke fundet en metode til at rette dem ud igen. “Knækkede” rigilene prikker så ubehageligt i mellemstykket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *