Fotoprogrammer til iPad

Jeg har købt tre forskellige fotoredigering/billedbenadling/tegneprogrammer til iPad i jagten på det bedste. Kampen er ikke vundet af nogen af dem endnu, men her følger en lille anmeldelse af de tre apps – i tre forskellige prisklasser.

En tegning, jeg har tegnet af mine søskende
PS Touch (59 kr)
Adobes bud på et tegneprogram. Man kan arbejde i layers ligesom i både Elements og creative suite. Det er nemt at ændre rækkefølgen af layers, opacity og flette layers sammen. Et godt tegneprogram, hvor alle funktioner er betalt for når app’en er anskaffet. PS Touch har flere måde at vælge farver på – Palette, RGB og hues – der er også mulighed for at pipette op fra tidligere layers. Det er lidt uoverskueligt at komme igang med og hjælp-funktionen er stort set ikke-eksisterende foruden en række tutorials. Jeg savner virkelig muligheden for at vælge andre penseltyper, stempel-værktøjet og andre af de funktioner, der kendetegner desktopversionen. Programmet kan lidt for lidt i forhold til prisen.

Event-funktion i iPhoto
iPhoto (30 kr)
Kan beame billeder mellem iPhone og iPad. Det er kun billeder, der findes i skyen, der automatisk synkroniseres mellem de to. Billeder af ældre dato skal synkroniseres via computer. Det er mig et under, at denne funktion ikke er direkte at finde i Photo-app’en, der er indbygget. iPhoto kan også fixe røde øjne og justere farveskala i billedet. iPhoto har en scrapbogs funktion til at sammensætter små albums og man kan vise scrapbøgerne som lysfilm direkte fra iPhoto. Hvis man leder efter et billedværktøj, der kan det hele, så bliver man pænt skuffet. Jeg synes ikke iPhoto er pengene værd – der findes langt bedre freemium versioner til fotojustering: f.eks. Snapspeed.

En simpel tegning i Paper - udelukkende med standardfunktionerne aktiveret
Paper (Gratis, men med in-app køb)
Paper er rigtig lækkert designet (både iPhoto og PS Touch kunne tage ved lære heraf!) og det er nemt at komme igang med. Det er lidt fjollet at Paper benytter sin egen version af fortolkning af swipes og strokes og derfor skal man være lidt forsigtig indtil man har lært forskellene. I basis versionen findes der ikke en fortrydknap (jeg ved ikke om man kan købe den?) og der findes kun et penselværktøj (blæk) og 9 farver. Det er et fint lille tegneprogram, der er oplagt til at tegne og farvelægge stregtegninger i tegneseriestil. Ekstrafunktioner kan tilkøbes til 12 kr stykket – det gør programmet lidt halv-pebret, hvis man vil have den fulde version.

Endelig dom: Jeg savner stadig et all-purpose billedværktøj til iPad, men det må ikke ske på bekostning af kvalitet, brugervenlighed eller funktionsmængde. Med de muligheder, der er i iPad’en, burde det ikke være for meget at forlange.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *